Welkom!

Welkom op mijn blog!
Hier kun je meer lezen over mij en waar ik me mee bezig houd.
Ik ben 25 jaar oud, ik ben bezig met het afronden van de master Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg, daarnaast ben ik zangeres, actrice en model (ja, ik moest ook wennen)

donderdag 31 januari 2013

Privacy

Zoals ik al aankondigde in mijn welkomstbericht zullen mijn blogposts de komende maanden anders zijn dan normaal, al blogde ik niet ontzettend veel. Voor het vak Mediawijsheid schrijven alle deelnemende studenten namelijk elke week na het college een blog over het betreffende onderwerp. Het afgelopen college van maandag 28 januari (mijn verjaardag, jeej) ging over privacy.

Laten we eerst eens kijken wat privacy nou eigenlijk is. Letterlijk vertaald vanuit het Engels geeft Goolge Translate aan dat Nederlandse vertalingen voor het woord geheimhouding, afzondering en eenzaamheid zijn. Ikzelf denk dat geheimhouding het beste resultaat is. Voor mij betekent privacy het achterhouden van bepaalde persoonlijke informatie die je liever niet met anderen deelt. Op www.encyclo.nl vindt ik verschillende definities. Deze spreekt mij het meest aan:

"Persoonlijke vrijheid, het ongehinderd alleen, in eigen kring of met een partner ergens kunnen vertoeven gelegenheid om zich af te zonderen, om storende invloeden van de buitenwereld te ontgaan."
Privacy heeft een eigen artikel in de Grondwet. Artikel 10 zegt:

1. Iedereen heeft recht op rust en privacy. In de wet kunnen uitzonderingen staan. In de wet kan ook staan dat iemand anders uitzonderingen mag maken.
2. De overheid mag persoonlijke gegevens van iemand niet zomaar gebruiken.
3. Iedereen heeft er recht op te zien wat er over hem is vastgelegd. En kan gegevens laten veranderen als ze niet juist zijn.


Tegenwoordig is privacy een hot item. Bijna iedereen heeft wel een profiel op één of meerdere sociale netwerksites. Je moet er dan zelf moeite voor doen om bepaalde informatie over jezelf af te schermen. Als je dus niet oplet en een paar vinkjes vergeet kan het zomaar zijn dat er informatie over jezelf online te vinden is waarvan je liever niet had dat het online stond. Op Facebook bijvoorbeeld kun je voor verschillende groepen kiezen die bepaalde informatie van je kunnen zien. Je kunt kiezen voor openbaar, dus dat iedereen ongeacht of je die persoon kent of niet jou informatie kan zien. Een andere keuze is dat het open is voor iedereen die bevriend is met je op Facebook. Je kunt er ook voor kiezen om het gesloten te houden voor alleen jezelf. Er is ook een lijst die je kan samenstellen voor mensen die je vertrouwd en dan kies je voor aangepast. Op Twitter werkt dit anders. Hier kun je wel je tweets afschermen voor mensen die je niet volgen, maar je mini biografie is voor iedereen te zien. Net als je profielfoto,die is trouwens bij Facebook ook altijd te zien.

Brenno de Winter tijdens The Communication Generation
Afgelopen jaar zat ik in de lustrumcommissie van studievereniging Flow. Omdat onze studievereniging 10 jaar bestond hebben wij onder andere een symposium georganiseerd. Het symposium vond plaats op 21 november 2012 en het thema van het symposium was The Communication Generation, 10 jaar communicatie. We hadden onder anderen Brenno de Winter als spreker en hij vertelde toen ook al het een en andere over privacy en internet. Blijkbaar zijn sommige internetsites makkelijk te hacken en kunnen er gewoon persoonlijke informatie en wachtwoorden van gebruikers afgehaald worden. Dit gold onder andere voor vliegtuigmaatschappijen, maar ook overheidssites. Als een DigiD site gehackt kan worden kun je dus gewoon de identiteit van iemand anders overnemen. Gebeurt dit bij jou, dan kun je in grote problemen raken.

Er zijn dus meedere gebieden waar privacy een rol speelt. Ik heb het nu vooral over internet gehad. Tot volgende week!

Bronnen:
http://www.encyclo.nl/begrip/privacy
http://www.denederlandsegrondwet.nl/9353000/1/j9vvihlf299q0sr/vgrnbl6ah4zz
Brenno de Winter 21 november 2012 - The Communication Generation

3 opmerkingen:

 1. Ha Inge, allereerst nog gefeliciteerd! Bedankt voor je blog die privacy en internet beschrijft m.b.v. andere bronnen dan die ik gebruikte. Mooi.

  Tip.
  Een volgende stap is natuurlijk om jezelf een houding te bepalen tegenover het onderwerp, al dan niet in kritische zin, en tegenover de bronnen die je gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je felicitatie en je reactie! Ik kan me vinden in de tip die je geeft. Hier heb ik alleen bronnen weergegeven. De volgende keer zal ik mijn houding ten opzichte van de bronnen proberen te verwoorden.

   Verwijderen
 2. Hoi Inge,

  Je blog ziet er netjes en verzorgd uit.
  Heb nog wel wat tips: maak wat meer gebruik van tussenkopjes. Zo wordt het zowel overzichtelijker als speelser. Daarnaast ben ik het eens met Hans van Driel dat je een onderwerp kan zoeken in bijvoorbeeld de media. Actueel of niet dat doet er niet zo toe. Wat vind jij interessant? Waar ligt jouw interesse? Of wat shockeerde je en is je bijgebleven? Wat vraag je je hierover af en wat is je mening hierover? Het zijn maar kleine voorbeelden. Maak je blog hiermee origineel en zo kan je je onderscheiden van anderen.

  Esmé Elbers

  BeantwoordenVerwijderen